... Мода і стиль. Без гламуру
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< February 2010 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Visits

 Погода в Україні
 
Мода і стиль. Без гламуру PDF Print E-mail

Олег Зинич

Мода, Fashion – схоже на невідомий вірус, який в певний час атакує суспільство і намагається проникнути чи не у всі сфери життя. Мода завжди особливо цікавила жінок. Кажуть, мода і жінка – це невіддільні поняття. Вони змінюються, потребують грошей, але завжди крокують в ногу з часом. Якщо ви вважаєте, що Німеччина, Бельгія чи Австрія – це законодавці моди, то помиляєтесь. Їм далеко до сонячної Італії. Гуччі, Армані, Версаче, Валентіно – промовляють самі за себе. Україна їх знає, бо завалена підробками цих фірм.
Хтось купує модний одяг у дорогих магазинах, хтось надає перевагу замовленню ексклюзивної речі в дизайнера. В Україні престижно одягатись у «своїх» дизайнерів, тим підтримуючи національного виробника. До речі, у нас, в Україні «справді» є мода, яка здобула визнання на шпальтах Collezion чи в ефірі FTV. І все це – українська мода. Наші дизайнери стають не просто VIP-персонами, а й хедлайнерами численних заходів. Але повернімось знову до моди, а саме до сучасного її розуміння. Це мистецтво чи бізнес?

Відповідь дають самі дизайнери, стверджуючи, що моду сьогодні не варто трактувати виключно як мистецтво..!
Що на сьогодні є модним в Україні? Цього літа, за шпальтами численних глянцевих та Інтернет-видань, жінки надаватимуть перевагу білим, червоним, жовтим кольорам (!). Цікаві барви фуксії, апельсина, свіжовилитої зелені. А хто не в захопленні від яскравих кольорів, то темно-синій, коричневий теж має місце. Тобто акцент ставиться на природність і світлість. До речі, цьогорічний літній сезон передбачає сукню як найбільш вишуканий елемент жіночого одягу.
Усі хочуть виглядати красиво, хочуть бути привабливими, а ось як це зробити – знає далеко не кожен. Стільки «наборів» інформації, пліток, а навіть крайнощів.
Мода, мода… Вона є на все: одяг, спілкування, харчування, секс, спосіб життя – це далеко не весь перелік. Хочеш бути щасливим, успішним – будь модним. Але чи це так? Чи потрібно озброюватись кілограмами недешевих, модних глянцевих видань, «сидіти в телевізорі», скуповувати все, що має штамп «модно» і випробовувати на собі ультранові дієти? Спробуймо знайти відповідь.
Сучасна дівчина, жінка хоче виглядати модно та стильно. До речі, мода і стиль – це, як відомо, різні речі. Тому змішувати і твердити, що це майже одне і те ж, м’яко кажучи, неправильно. Деякі «законодавці» моди спекулюють на цьому. Проте манера одягатись не завжди є модою, і навпаки, – мода не означає стиль, адже в ній головне – новизна. Що ж стосується стилів, серед дизайнерів існують різні думки. Деякі кажуть, що те, куди спрямована естетика і взагалі культура України – це глухий постмодерн, який втягує в себе всі стилі, а насправді є повною відсутністю стилю. Можна робити все, можна носити все, воно може бути будь-якої форми, будь-яке. Инші стверджують, що в людей слід виробляти новий стиль. Але чи не є це нав’язуванням своїх смаків, штучністю? Відповідь за вами.
А що скажуть сучасні жінки про зливу яскравих спалахів моди. Чи справді: мода і секс – все, що потрібно сучасній жінці? Вважаю це образливим, бо багатьом із сучасних жінок потрібно не тільки це.
Наші кіоски завалені історіями «Про життя», де героїні, виключно всі, проживають в окремих квартирах у центрі міста, їздять на власному авто і втішають себе придбаннями в дорогих бутіках. У кожному виданні модного часопису обов’язково, як головна тема номеру – матеріял на тему «як схуднути», і дієта від якоїсь зірки. А вже про матеріяли типу «Секс-атака» і «На чем его соблазнить» не хочеться й згадувати. «Жаль», але реальність далеко инакша. Тому читання яскравих брошурок із красунями на обкладинці викликає в наших жінок здебільшого комплекс неповноцінности і тугу за «красивим» життям. Чому? Бо не можуть купити собі отой гель і скраб з реклами. «Відсталі», бо не готують соусу з камамберу, «Товсті» – і тому мусять їсти виключно овес зі знежиреним йогуртом. І взагалі, несексуальні, бо не кидаються зваблювати і спокушувати кожного багатого і гарного чоловіка…
Ні, сучасні українські жінки инші. Вони гарні, вони справді чарівниці, бо вміють із нічого приготувати смачний обід, бо вміють одягнутися з почервонілої від сорому за себе жалюгідної зарплатні, бо є, мабуть, найбільшими мрійницями і оптимістками у світі. А мода в Україні є. Вона належить не лише бомонду, а й звичайним жінкам. На жаль, мода все частіше стає знаряддям спокуси і тому тим, хто має велику слабкість до моди, ставлення до якої завжди було неоднозначним, слід відчувати межу.
Цікаве запитання, актуальне для сьогодення, ставить святий Григорій Богослов: «… дивно для мене, якщо ви, жінки, підкрашуєте свої обличчя не для похітливих очей. Якщо ж це не так, якщо це тільки нерозумне наслідування і поклоніння моді, якщо кожна з вас, заміжніх жінок, любить тільки свого чоловіка, то навіщо виставляєте свою красу для багатьох, як сіть для птахів?» Відповідь за вами. Але нехай наша одежа буде завжди на прославу образу Божого в людині і щоб сповнилися слова Святого Письма: «щоб мужі молилися на всякому місці, зводивши до неба чисті руки, без гніву й суперечки. Так само й жінки, в убранні пристойнім, хай себе прикрашають сором’язливістю і скромністю, не заплітуванням волосся, не золотом чи перлами, чи шатами дорогоцінними, але ділами добрими. Як це годиться жінкам, що визнають благочестя» (I Тим. 2: 8-10).

О. Зинич. Мода і стиль. Без гламуру // Слово № 2 (32) (2007) с. 12