... New age – епоха окультизму і нового мислення
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< December 2022 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
      2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Visits

 Погода в Україні
 
New age – епоха окультизму і нового мислення PDF Print E-mail

Святослав Радик

newage epokha okulʹtyzmu i novoho myslennya 2022«New age» – це суміш релігії, магії, окультизму, парапсихології, численних форм терапії та медитації. Цей рух виник у західних країнах наприкінці 60-х років ХХ століття. За словами ньюейджерів, до цього часу ми нібито жили в ері Риб під астрологічним знаком Риби, який є знаком християнства. Але зараз правління цієї ери закінчується і наступає нова епоха Водолія, коли все буде нове і зовсім інше. Коли конкретно наступить ця ера, точно визначити неможливо. Самі ньюейджери називають різні дати, дехто з них вважає, що ця епоха вже наступила – це ера гуманізму, братства і окультизму. Вона має кілька назв: «New age», «Нова ера», «неопоганство», «ера Водолія».

Сьогодні багато людей розривається між впевненістю і невпевненістю щодо своєї ідентичности. Дехто стверджує, що християнська релігія є надто авторитарною і патріархальною, а політичні структури нездатні належно вдосконалювати світ, традиційна медицина не може ефективно лікувати людей. Інституції, які колись були центральними у суспільному житті, втратили довіру й авторитет, а це все створило атмосферу, у якій людина заглиблена тільки в себе, а тому шукає сенсу і сили в самій собі. Люди почали створювати альтернативні інституції, які, як вони сподіваються, мали б відповідати їхнім найглибшим потребам. «New age» приваблює якраз тим, що багато чого, що він пропонує, здавалося б, відповідає на потреби, які залишились незадоволеними офіційними інституціями.

Головні риси «Нової ери» – це окультизм, холізм, екологізм. Ідеологія «Нью-Ейдж» почала формуватися в результаті зустрічного руху Сходу і Заходу. Запозичені і розрекламовані теософами, які займались окультизмом (від лат. occulta – «таємні речі»), індуїстські та буддистські поняття і терміни були переосмислені та стали невід’ємною частиною нового часу. Багато практик і культів руху «Newage» мають у собі частини, які межують з окультизмом. Наприклад, ясновидіння через ауру, астральні проекції, мандрівки поза тілом, ворожіння на картах таро, кристали, хіромантія, нумерологія, біла і чорна магії, нав’язання контакту з позаземним життям – НЛО. Окультизм є засобом отримання влади, і це прагнення влади базується на мрії стати божественним. У християнстві ми також можемо отримати обожнення, але тільки з допомогою єднання із Христом, натомість «Newage» використовує диявольські методи. Окультизм говорить про три складові людини: душу, тіло й ауру. Ця аура називається також астральним тілом або еманацією. Вона зображена у вигляді німба, який знаходиться навколо голови святої особи. Це біополе нібито віддзеркалює емоційний та духовний стан особи. За словами спеціалістів, з окультизму завдяки аурі можна розпізнати людський характер, настрій, лікувати хвороби.

Холізм ― це принцип нового способу мислення, який переводить старе частинне бачення речей до нового цілісного. Бути ньюейджером ― означає бути холістом, а також мислити і аналізувати глобально у всіх ситуаціях. Найбільшу свою роль холізм відіграє в альтернативній медицині, тому «Нью-ейдж» вважають «новою релігією», яка має на меті оздоровлення. Погіршення стану свого здоров’я прихильники руху трактували як результат процесу, у якому нематеріальні субстанції (страх, ненависть, відчуття провини) переносяться на матеріальну субстанцію у вигляді хвороби. Тому лікування нібито полягає в тому, щоб за допомогою різних методів, тобто медитації, гіпнозу, автогіпнозу, дійти до тих нематеріальних субстанцій, які є причиною хвороби, і перетворити їх у матеріальну субстанцію здоров’я, що є рівнозначним досягненню людиною свідомости.

Проблеми природнього середовища та виховання екологічної свідомости посідають чільне місце в «Newage». Любов до навколишнього середовища, тобто природи, є одним з позитивних факторів руху і має спільний погляд з християнством. Церква засуджує діяльність, яка викликала екологічну кризу сучасности, що полягає в забрудненні природнього середовища й спричинена невідповідною техногенною та споживацькою діяльністю людини. Ми – відповідальні за Боже творіння і маємо відноситись до нього з турботою, а не з байдужістю та пожадливістю. У русі «Newage» любов до природнього середовища і піклування про проблеми екології виникли із зацікавлености в цьому самої людини. З екологізмом пов’язані також поширення партій «зелених», вегетаріянство і так звані «зелені відправи» (щось на зразок поганських містерій).

Концепія Бога у «New age» є невизначеною і нечіткою. Бога розуміють як щось, чим можна користуватись, чи силу, яку можна застосовувати. Це – життєва сила або душа світу. Божество можна знайти всюди, в кожному бутті: від світу кристалів і аж до понадгалактичного бога. Цікаво, що «Нью ейдж» також наголошує на тому, що люди повинні сприймати себе як богів, і вже не потрібно шукати цю вищу силу поза нашим світом, натомість необхідно зазирнути всередину себе й там його відшукати. Але де б Господь не був, у цій «Новій ері» Він є лише для того, щоб Його використовувати, принаймні так це виглядає, якщо дивитись на повсякденне життя ньюейджерів. На жаль, християни увібрали таке споживацьке ставлення до Триєдиного Бога. Об’являючи себе, Бог у християнстві прагне зробити людей здатними давати свою відповідь Йому, пізнавати і любити. Тобто Він хоче, щоб ми не були споживачами, які тільки те й роблять, що просять про матеріальні блага, вирішення побутових проблем і т.д. Ми не маємо сприймати Бога лише як «духа», «фундаментальну енергію». Бог – це Любов, Яка цілковито відрізняється від світу, але присутня в ньому та веде до спасіння на противагу до богів ньюейджерів. Останні є немов простим джерелом енергії, яку можна просто використати для здобуття сили.

Маємо пам’ятати, що рух «Нью-ейдж» є цілковито супротивним християнству. Його адепти трактують Бога пантеїстично; Христа вважають звичайною людиною, наділеною божественною силою; людину сприймають не як особу, а як члена біосферної спільноти; визнають самоспасіння, реінкарнацію; життя і смерть є для них ілюзією, оскільки людина є включеною в ритм трансміграції . Щоправда, позитивним аспектом у русі «Newage» є підкреслення важливості екології, яку поділяє і християнство. Водночас у ньюейджерів це переходить у культ, доказом чого є «зелені культи», тобто поганські містерії. Концепція Бога там базується на тому, що Він – це лише сила та засіб для здійснення своїх бажань. У християнстві ж Бог – це Любов, яка веде людей до спасіння. «Нова ера» прагне здобути обожнення через різні сатанинські обряди: хіромантію, чорну та білу магії тощо, а це суперечить вченню Церкви, яка навчає, що обожнення можна досягти Божою благодаттю. Рух «Нью-ейдж» повернув у сучасність багато поганських і нехристиянських елементів. Християнам слід бути уважними, аби не піддаватися впливу цього руху, а міцно бути закоріненими на фундаменті Христового Євангелія, яке зберігає і проповідує Церква.

Святослав РАДИК, New age – епоха окультизму і нового мислення // СЛОВО №4 (80), грудень-лютий 2019-2020