... Дрогобицькі семінаристи дізналися про виникнення чину Пасії в Українських Церквах [ФОТО]
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< March 2017 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30    

Visits

 Погода в Україні
 
Дрогобицькі семінаристи дізналися про виникнення чину Пасії в Українських Церквах [ФОТО] PDF Print E-mail
Friday, 31 March 2017 16:44

alt30 березня 2017 року в актовому залі Дрогобицької духовної семінарії відбулося чергове засідання Українського богословського наукового товариства, яке провів о. Богдан Лехович. Цього разу до семінарії завітав доктор Східних Церковних наук п. Петро Сабат, який виступив з доповіддю на тему: "Історія виникнення та формування богослужіння Пасії в Українських Церквах київської традиції".

Розпочалась зустріч з молитви, опісля якої проректор з навчальної частини о. Роман Андрійовський представив присутнім доповідача. Вступ лектора стосувався виникнення терміну Пасія, яке є досить пізнього походження і не має відображення в церковному Уставі (Типіконі). Появу цього богослужіння часто пов’язують з католицькими впливами на православне богослужіння. Саме на Заході в ХVІ-ХVІІ ст. вперше з’являються молитовні практики зі схожою назвою. Змістом Пасії є співпереживання з Христом останніх днів Його земного життя і особливо Його Хресної Смерті. У ХVII ст. це богослужіння починає поширюватись у Київській митрополії. Наступним кроком доповідача був історичний екскурс розвитку богослужіння Пасії у Церквах київської традиції, а також детальний огляд формування чину Пасії у кожній із Церков Володимирового хрещення та спосіб їх звершення.

Підсумовуючи, доповідач наголосив, що Пасії у Східних Церквах є адаптованими до східного богослов'я і не містять текстів, які б суперечили східнохристиянському богослов'ю. А тому вони мають повне право на повноцінне існування в нашій традиції. Основною проблематикою залишається лише переглянути тексти і видати офіційний чин Пасії, який буде затверджено літургійною комісією нашої Церкви.

По завершенні виступу п. Петра ведучий, о. Богдан Лехович, висловив щиру подяку лектору за досить змістовну та корисну доповідь та побажав йому успіху у подальших літургійних дослідженнях.

Див.фоторепортаж: