... Вийшов черговий номер семінарійного «Слова»
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< June 2022 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Visits

 Погода в Україні
 
Вийшов черговий номер семінарійного «Слова» PDF Print E-mail
Friday, 10 June 2022 08:56

Slovo 9090-ий випуск релігійно-суспільного часопису Дрогобицької духовної семінарії присвячений християнському погляду на економіку. Головний редактор часопису, пояснюючи такий вибір тематики у воєнний час, серед іншого, пише: «…тішить те, що навіть під гуркіт вибухів ракет, снарядів і мін та рев сирен протиповітряної оборони не припиняються розмови про відновлення і розбудову економіки держави», продовжуючи: «Зі Святого Письма дізнаємось, що Бог дав людині владу наповнювати землю й володіти нею (Бут 1, 28). Це, зокрема, означає, що вона може мати власність і вільно нею розпоряджатися. Це передбачає обмін товарами й послугами, тобто економічну діяльність».

Отець-ректор Мирон Бендик запрошує роздумати над темою «Божа економіка». Він пише, що слово «економіка» у богослов’і вживають «не тільки до людського, а й до Божого “плану”, “проєкту” зі створення світу». Розвиваючи тему, автор твердить, що «будівничим» проєкту Бог бачить кожного з нас, «майданчиком» виступає храм, а мистецтва побудови цього світу ми навчаємось на Божественній Літургії.
Семінарист Василь Хомин застановляється над тим, що у світлі Божого Одкровення економічну діяльність людини слід розглядати та здійснювати як вдячну відповідь на покликання, призначене Богом кожній людині. Про відносини працедавця і працівника в світлі християнського віровчення ідеться в статті брата Віталія Кравчука. Тарас Петруняк, семінарист-п’ятикурсник пропонує ширше поглянути на 10 Божих Заповідей і надає Декалогу економічну інтерпретацію. Що таке ощадність та як християнину ХХІ століття користуватись ресурсами, невід’ємними складовими повсякденного життя, пояснює семінарист IV курсу Дмитро Білий. Викладач семінарії о. Петро Войтович пояснює особливості «церковної економіки»: звідки Церква отримує гроші і куди витрачає. Феномен соціального підприємництва досліджує семінарист Ярослав Мисак. В статті «Фінансово-господарська діяльність парафії» Степан Фурів представляє, як парафія організовує та веде свою економічну діяльність.
Розділ «Подих скинії» відкриває стаття авторства четвертокурсника Миколи Цмоканича, який розглядає «біблійні» валюти, способи вимірювання грошей, а також чому це так важливо знати, слухаючи й читаючи Слово Боже. Продовжує рубрику стаття Юрія Григеля, семінариста ІІ курсу, про «десятину» та про те, хто такі ктитори, фундатори, і чому їх згадує священник під час богослужінь. В статті брата Павла Захаряка пропонується розповідь про святих, котрі у своєму житті, маючи великі статки, вміли їх найкраще інвестувати.
У рубриці «На гранях часу» Михайло Карпінець, студент VI курсу ДДС, своєю статтею вникає в актуальну проблему споживацтва. Назар Городиський розповідає про о. Тита Войнаровського – своєрідного “міністра економіки” УГКЦ першої половини ХХ ст. Семінарист Дмитро Витівський аналізує книгу-бестселер Робіна Шарми «Монах, який продав свій “Феррарі”». Викладач семінарії п. Ігор Бриндак розповідає про фільм американського режисера А. Кендріка «Махове колесо». Бр. Василь Коваль замислюється над маніпуляціями, небезпеками та пастками мережі Інтернет.
На завершення публікується інтерв’ю з братами VI курсу, які цьогоріч є випускниками ДДС. Наші брати діляться про набутий досвід та про плани, які складають на своє майбутнє. Бр. Іван Злупко зібрав декілька найяскравіших подій нашої семінарії, які Ви зможете знайти у розділі «Літопис». Традиційно на останній сторінці міститься призовий кросворд, який підготував семінарист Юрій Мацібора.