... Представники семінарійної спільноти виступили на студентській конференції
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< September 2023 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
26 27 28 29 30  

Visits

 Погода в Україні
 
Представники семінарійної спільноти виступили на студентській конференції PDF Print E-mail
Monday, 25 September 2023 09:00

2023 konferСтуденти Дрогобицької духовної семінарії з нагоди 400-річчя мученицької смерті святого Йосафата взяли участь у міжсемінарійній студентській конференції «Святий Йосафат – пастир, який віддав життя за єдність Церкви», яка відбулася з 21 по 23 вересня 2023 р. Б. у стінах Василіанського інституту філософсько-богословських студій ім. Йосифа Велямина Рутського оо. Василіян у Брюховичах.

 

Ввечері 21 вересня студенти з духовних семінарій УГКЦ зібралися у Василіанському інституті філософсько-богословських студій ім. Йосифа Велямина Рутського в Брюховичах, де помолилися вечірню. Зранку 22 вересня було відслужено Архиєрейську Божественну Літургію у храмі Собору Пресвятої Богородиці при ВІФБС, яку очолив Владика Володимир Груца, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії. Владика уділив своє пастирське благословення на плідну наукову працю братам, отцям та організаторам конференції.
Міжсемінарійна студентська конференція розпочалася з привітального слова о. д-ра Пантелеймона Трофімова, ЧСВВ, ректора ВІФБС, який наголосив на актуальності особи Св. Йосафата Кунцевича у сьогоденні та важливості дослідження його життя та діяльності для мирян та духовенства. Модератором конференції був о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ. На загальному пленарному засіданні виступили зі своїми доповідями: с. Дарія Турків, ЧСВВ, яка розповіла про «Св. Йосафата і реформу василіанських монастирів», о. Василь Попелястий, який намагався розкрити питання «Ідентифікації першого друкованого кириличного требника у Вільно», п. Володимир Мороз, який доповів про те, як матеріали про українського священномученика стали доказами «антирадянської діяльності» духовенства УГКЦ в період СРСР, мистецтвознавці Мар’яна Левицька та Мар’яна Пелех, які зробили екскурс розвитком культу свщм. Йосафата у традиції унійної Церкви XVIII ст…», а також мистецтвознавець Олеся Семчишин-Гузнер, яка представила тему «Василіяни та поширення культу свщмч. Йосафата Кунцевича у перші десятиліття ХХ ст.: мистецький аспект».
Після обіду семінаристи разом з модераторами працювали у чотирьох тематичних секціях: «Св. свящмуч. Йосафат як чернець-василіянин», «Душпастирська діяльність св. Йосафата», «Беатифікаційний і канонізаційний процеси Йосафата Кунцевича», «Оцінка постаті св. Йосафата з перспективи сучасності», та виступали зі своїми доповідями. Студенти Дрогобицької семінарії зосередилися на таких темах:
1. бр. Юрій Григель, IV курс – «Служба святому Йосафату»;
2. бр. Богдан Фединяк, IV курс – «Східна духовність святого Йосафат»;
3. бр. Віталій Кравчук, V курс – «Історичні обставини життя святого Йосафата»;
4. бр. Віталій Кульчицький, V курс – «Беатифікація святого Йосафата Кунцевича»;
5. бр. Микола Цмоканич, VI курс – «Постать святого Йосафата Кунцевича. Міфи та реальність»;
6. бр. Дмитро Голик, VI курс – «Святий Йосафат Кунцевич – чернець-василіянин, спадкоємець Київської традиції монашества».
23 вересня, після завершення праці учасників у тематичних секціях, було зроблено підсумки всієї конференції. Підсумковою була доповідь о. Павла Кречуна, ЧСВВ: «Святий Йосафат Кунцевич актуальний для сьогодення». Під час конференції кожний з братів мав можливість поділитися своїми напрацюваннями про постать святого Йосафата з учасниками з різних духовних семінарій, познайомитися зі співбратами, поспілкуватися та обмінятися досвідом.