... Семінарійна спільнота взяла участь у Патріаршій прощі до Грушева [ФОТО]
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< May 2017 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Visits

 Погода в Україні
 
Семінарійна спільнота взяла участь у Патріаршій прощі до Грушева [ФОТО] PDF Print E-mail
Monday, 15 May 2017 17:13

alt13-14 травня 2017 року семінаристи Дрогобицької духовної семінарії взяли діяльну участь у Патріаршій прощі до відпустового місця у Грушеві, з нагоди 30-ліття об’явлення Пресвятої Богородиці до цього відпустового села поблизу Дрогобича. Брати-семінаристи мали ряд обов'язків, адже у прощі взяло участь близько 25-ти тисяч прочан. Розпочали свої служіння брати ще до прощі, але найбільше праці приклали під час її проведення.

У суботу ввечері, 13 травня, у с. Грушів було відслужено Молебень біля фігури Пресвятої Богородиці, що на в’їзді до с. Грушева, опісля якого відбувся похід зі свічками до каплиці Пресвятої Трійці, де служились Вечірня з Литією, Акафіст до Пресвятої Богородиці та молитви на оздоровлення. Очолив ці богослужіння владика Григорій (Комар), єписко-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, у співслужінні численного духовенства. Супроводжував богослужіння співом семінарійний хор "Оранта" під керівництвом регента о. Андрія Буня.

У неділю, 14 травня, о 06.00 почалася піша проща від катедрального храму Пресвятої Трійці (м. Дрогобич). У ній взяло участь наші семінаристи, завданням яких було супроводжувати пішу ходу. Близько 8-ї години ранку, у каплиці Пресвятої Трійці у Грушові, відбулась Утреня з освяченням води. Опісля на подіумі біля каплиці був відслужений Молебень до Богородиці з молитвами на оздоровлення. Очолив богослужіння префект семінарії о. Василь Вербіцький у супроводі семінаристів. Решта братів на протязі прощі виконували обов'язки архиєрейської прислуги, приймали від мирян інтенції на Службу Божу та ін.

А відтак, о 11.30, відбулась зустріч з Отцем та Главою Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішим Святославом (Шевчуком), який очолив Архиєрейську Божественну Літургію у співслужінні сімнадцятьох єпископів та священиків. Супроводжував Літургію ангельським співом хор "Голос душі", у складі якого було декілька наших братів. Під час проповіді Блаженніший Святослав зазначив, що храм Пресвятої Тройці в с. Грушів на Львівщині є унікальною церквою, у центрі якої розташована криниця. Коментуючи недільне євангельське читання про зустріч Ісуса із самарянкою, Блаженніший Святослав розповів паломникам про біблійне значення криниці. Криниця була символом життя, адже якщо її не було, тоді життя завмирало. Крім того, криниця була місцем зустрічі людей, а також місцем зустрічі людини із Богом. У день Матері Предстоятель УГКЦ закликав вірних спільно подякувати Богородиці за її материнську опіку над нашою Церквою і над нашим народом, а також привітав зі святом усіх українських матерів, які не побоялись тягарів і болів материнства, але співпрацювали з Богом, щоб подарувати своїм дітям життя. Наприкінці проповіді Глава і Отець УГКЦ звернувся до паломників такими словами: "Бажаю усім вам напитися живої води благодаті Духа Святого зі святих тайн Церкви, щоб повернутись з прощі воскреслими і оновленими, так як звідси відходили сотні тисяч людей 30 років тому, щоб ми понесли живу воду усім тим, які так за нею шукають, проте ще не мають її". Завершив Блаженніший Святослав своє звернення молитовним проханням: "Ісусе Христе, Жива Кринице вічного життя, зішли Духа Святого на Україну і обнови лице нашої землі". Наприкінці торжества до слова був запрошений архиєпископ Клавдіо Гуджеротті, апостольський нунцій в Україні, який розповів про нещодавню зустріч з папою Франциском та запевнив, що Пресвята Діва не полишить свій люд, після того як тридцять років тому відкрила у Грушеві двері майбутнього для українського народу.

Після завершення богослужіння владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, привітав усіх прочан. У пам’ять про ювілейне паломництво владика Ярослав від імені духовенства й вірних єпархії подарував Блаженнішому Святославу й високопреосвященному Клавдіо копії Грушівської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, які намалювали студенти іконописної школи Дрогобицького катехитичного інституту. Владика Ярослав висловив щиру подяку усім тим, хто допоміг в організації прощі. Продовженням свята став концерт, участь в якому взяли творчі колективи з різних кутків Львівщини.

Нагадаємо, що 26 квітня 1987 року Божу в с. Грушів на Львівщині 12-річній дівчинці Марії Кізим на балконі місцевої церкви з'явилася Божа Мати. Подія швидко набула розголосу. Десятки тисяч людей з різних кутків тодішнього Радянського союзу почали прибувати до Грушева. Грушівське чудо ознаменувало вихід УГКЦ з підпілля, розвал Радянського союзу і незалежність Української держави.

Див.фоторепортаж: