... Новий номер семінарійного "Слова" розповідає про календар
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< June 2023 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
      2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Visits

 Погода в Україні
 
Новий номер семінарійного "Слова" розповідає про календар PDF Print E-mail
Thursday, 01 June 2023 09:18

slovo 94Вийшов 94-ий номер релігійно-суспільного часопису «Слово», який видає Дрогобицька духовна семінарія. Цього разу редакційна команда пропонує осмислює календарну реформу в Україні. У «Шпальті редактора» о. д-р Роман Андрійовський не лише вводить читача у загальну проблематику календарної реформи, а й розкриває її складнішу внутрішню сторону. Коли мова йде про перехід на григорянський календар, варто зазначати, що змінюється не лише дата Різдва, але й весь цикл церковних свят – Богоявлення, Стрітення, Благовіщення, Успення, Воздвиження, Покрови тощо. Зрештою не слід забувати, що перехід на новий стиль вплине на певні народні традиції, пов’язані з церковними святами. Якийсь час новий стиль здаватиметься для нас незвичним, однак згодом українське суспільство все-таки призвичаїться до змін. 

Придбати часопис "Слово" можна на парафіях, в Дрогобицькій духовній семінарії (вул. Данила Галицького, 2 - поблизу храму Пресвятої Трійці) або заповнивши форму за посиланням.

Питання переходу на григорянський календар піднімається уже впродовж багатьох років – починаючи ще від Берестейського єднання 1596 року. На тлі російсько-української війни питання про дату святкування Різдва особливо загострилося, а тому вимагало від церковного уряду належної відповіді.

Отець-ректор Мирон Бендик у своїй статті описує вартість часу з богословської точки зору, звертаючи увагу на те, що ми, як християни, покликані Богом опановувати цей світ і все, що в ньому є, зокрема й опановувати час. Дмитро Білий розповідає про важливість богослужіння добового кола в житті кожного християнина, а Богдан Фединяк пропонує історичний огляд розвитку методів обчислення часу, починаючи від древніх цивілізацій. Назар Гришко пише про календарі народів світу, при цьому досліджуючи різні види календарів: сонячні, місячні та місячно-сонячні, їх історію, особливості та використання в повсякденному житті. Олег Ортинський проводить читачеві короткий екскурс історії формування рухомого і нерухомого циклів богослужінь. Микола Цмоканич досліджує, чому Великдень кожного року святкується в інший день, а також те, що насправді це свято означає для християн та який зв'язок має єврейський Песах до нашого святкування Воскресіння Христового. Василь Хомин у своїй статті розповідає, чому ми кожного дня спогадуємо пам’ять святих, хто такі святі та як творився церковний календар. Дмитро Голик у статті «Життя майбутнього віку» намагається дати відповідь на запитання, яке бентежить безсумнівно кожного – «Що буде після смерті?».
Блок «На гранях часу» розпочинає Павло Захаряк, який у своїй статті намагається розкрити образ Бога як Творця часу та крізь призму Святого Письма описати методи вимірювання часу у біблійну епоху. Віталій Кравчук розповідає про постать святого Діонісія Малого, який зробив великий вклад у визначення дати святкування Пасхи, склавши пасхальні таблиці.
Розділ «Подих скинії» розпочинає Микола Філь, який описує діяльність папи Григорія XIII як глави Католицької Церкви та ініційовану ним реформу календаря. Дмитро Витівський аналізує проблему важливості часу в житті людини на основі твору «Робінзон Крузо», головний герой якого потрапляє на безлюдний острів та залишається сам на сам зі своїм сумлінням, що поступово спонукає його до покаяння. Юрій Мацібора на основі заповіді «Пам’ятай день святий святкувати» розкриває значення неділі як не просто дня відпочинку, а дня Господнього, восьмого дня творіння. Юрій Григель у статті «Вартість часу» аналізує взаємозв'язок між емоціями, мотивацією та керуванням часом і дає поради, як ефективно використовувати свій час, щоб досягти своїх цілей та підвищити якість життя. У рубриці «Церква та кінематограф» п. Ігор Бриндак, викладач Дрогобицької семінарії, пропонує коментар до фільму «Той, хто змінює час» американського режисера Крістіана Річа. Роман Ковівчак описує історію, розвиток та проблематику юліанського та григоріанського календарів. Також розглядає календарну реформу церковного календаря УГКЦ в діаспорі та торкається теми календарної реформи в Україні.
У рубриці «Семінарія» публікується інтерв’ю з братами VI курсу, які цьогоріч є випускниками ДДС. Після шести років духовної формації та інтелектуального навчання брати діляться про набутий досвід та про плани, які складають на своє майбутнє. На завершення Михайло Білинський підготував «Семінарійний літопис», у якому представлені найяскравіші події нашої семінарії від 5 березня до 15 травня 2023 року. За підсумком прочитання статей також можна перевірити свою уважність, розгадавши кросворд, складений Віталієм Кульчицьким, та, надіславши правильні відповіді, і таким чином отримати шанс здобути приз.

Підписуйтесь ✅ і стежте за фото- і відео-матеріалами тут:
~ FACEBOOK:https://www.FACEBOOK.com/dds.edu.ua/
~ INSTAGRAM:https://www.INSTAGRAM.com/ddseminaria/
~ YOUTUBE:https://www.youtube.com/@dseminaria