... Слідами блаженних мучеників [ФОТО]
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< November 2014 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Visits

 Погода в Україні
 
Слідами блаженних мучеників [ФОТО] PDF Print E-mail
Monday, 10 November 2014 16:14

alt8-9 листопада 2014 року відбулась проща Братства "Введення в храм Пресвятої Богородиці" Дрогобицької духовної семінарії, приурочена 25-літтю виходу УГКЦ з підпілля та 1-й річниці блаженної пам'яті владики Юліана (Вороновського) "Слідами блаженних мучеників". Братчики побували в м. Львів, селах Страдч та Унів, де мали змогу помолитись біля найбільших святинь нашого краю.

8 листопада вранці братчики на чолі з духівником Братства владикою Григорієм (Комаром) і о. Василем Вербіцьким вирушили у молитовну подорож. Першим пунктом призначення було село Страдч. У храмі Успення Пресвятої Богородиці семінаристи разом з вірними помолились до Страдецьких блаженних - о. Миколая Конрада і дяка Володимира Прийми. Опісля парох церкви ознайомив братчиків з історією цього святого місця. Відправивши панахиду на могилі о. Миколая Конрада, братія відвідала печерний монастир, де кожен зміг відчути благодать цих віками намолених підземель.

Наступна зупинка - Архикатедральний собор св. Юра у Львові. Семінаристи помолились панахиду у крипті собору, де поховані найвизначніші діячі нашої Церкви, зокрема митрополит Андрей (Шептицький), ієрархи Сильвестр (Сембратович), Мирослав-Іван (Любачівський), патріярх Йосиф (Сліпий), митрополит Володимир (Стернюк).

Опісля відвідали музей-квартиру блаженного священномученика Василія (Величковського), де ознайомились з умовами життя Церкви у часи підпілля. Екскурсовод розповів про життя блаженного, а також важливі історичні події, пов'язані з цією квартирою.

Звідти відправились до музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». Музей розташований в приміщенні тюрми, де розміщувалися каральні органи трьох окупаційних влад: польської, радянської та німецької. Брати дізнались про жахіття, які тут відбувались із засудженими, познайомились з найвідомішими в'язнями, які перейшли пекло цієї тюрми. Екскурсія завершилась молитвою за всіма загиблими у цих стінах.

Ще одне місце, де в цей день побували братчики, - Личаківське кладовище. Тут була відправлена панахида біля могили засновника Братства "Введення в храм Пресвятої Богородиці" о. Ісидора Дольницького, також приклонили голови перед новітніми героями України - учасниками Майдану і воїнами АТО, які спочивають на цьому цвинтарі.

Після цього відбули до Унівської святоуспенської Лаври. Молитовна програма була дуже насичена. У дерев'яному храмі блаженних священномучеників Климентія та Леонтія була відправлена Вечірня, Утреня і Літургія. Молитовне чування очолив о. Василь Вербіцький. Опісля відбувся похід зі свічками на Чернечу гору, де брати помолились панахиду на могилі владики Юліана (Вороновського). Тоді в тиші і спокої семінаристи відправились на нічний спочинок.

Наступного дня проща продовжилась. Брати поїхали у Перемишляни, де молитвою вшанували пам'ять ще одного новомученика - блаженного Омеляна Ковча, священика концтабору Майданек. Протягом 20 років Омелян Ковч жив і душпастирював в Перемишлянах, і саме тут 2012 року на його честь встановили пам'ятник.

І знову у Львів. Цього дня відвідали церкву св. Йосафата, де похований блаженний Миколай (Чернецький), могилу о. Андрія Іщака, а також храм Різдва Пресвятої Богородиці, місце перебування мощей владики Григорія (Лакоти).

По обіді, сповнені вражень, насичені благодаттю, у молитовному настрої братчики повернулись в стіни рідної семінарії.

Див.фоторепортаж: