... Молодь і сучасні технології. Можливості та небезпеки
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< May 2020 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Visits

 Погода в Україні
 
Молодь і сучасні технології. Можливості та небезпеки PDF Print E-mail

Остап Черхавський

altМи живемо в епоху стрімкого технологічного розвитку, коли невід’ємним атрибутом сучасної людини є різного роду гаджети. Вони настільки органічно влилися в повсякдення, що нам складно без них уявити собі життя. Та й не дивно, адже сьогодні, маючи гаджет, у своїй кишені можна одночасно вмістити телефон, годинник, камеру, музичний плеєр, доступ до всесвітньої мережі тощо. І все це – в одному маленькому пристрої!

Сучасний світ з його досягненнями у сфері технологій справді стирає кордони перед людиною, значно полегшуючи їй життя. Але чи за цим, на перший погляд, позитивним дітищем постмодернізму часом не приховується небезпека? Зважаючи на те, що основною аудиторією користувачів гаджетами є молоде покоління, пропоную заторкнути питання впливу сучасних технологій на молодь та, проаналізувавши певні джерела, сформувати відповідну точку зору.

Існує плюралізм думок щодо явища технологізації та його впливу на духовно-моральне життя молоді. Одні вбачають в інтернеті та нерозривно пов’язаними з ним модерними технологіями небезпеку, наводячи за приклад ряд таких сторін кіберпростору, як порнографія, насилля, так звані «групи смерті», відверте богохульство, аморальність, залежність від соціальних мереж, тощо. Інші ж, навпаки, демонструють нам переваги всесвітньої павутини наголошуючи, що це незамінний помічник у саморозвитку особистості, засіб для спілкування, інструмент для відпочинку, а найголовніше – поле для місіонерської діяльності. Отож розглянемо детальніше деякі із вищенаведених тез обох сторін.

Читаючи статті про негативну оцінку впливу цифрового світу на сучасну молодь, зауважуємо, що однією із найбільших його небезпек є порнографія. Нею, так би мовити, «інфікований» інтернет. Вона небезпечна як через те, що сайти з даним контентом є у відкритому доступі для будь-якого користувача, так і через безпосередній доступ до них у вигляді нав’язливої реклами. Тобто навіть не маючи наміру наткнутися на це нездорове явище, можна потрапити у небезпеку. Такі пастки часто розміщені у соціальних мережах, в яких сьогодні майже увесь свій час, активно чи пасивно, проводить молоде покоління. Порнографія, основним посередником впливу якої сьогодні є саме сучасні гаджети, руйнує моральність молодої людини, породжує часто у ще несформованій психіці різного роду збочення та викривлення розуміння християнських засад стосунків між чоловіком та жінкою.

Серед інших духовно-моральних небезпек кіберпростору також варто відзначити відверте богохульство або навіть і релігійну ненависть, які сьогодні так активно фігурують на сторінках всесвітньої мережі. В цьому плані для молоді небезпека полягає в тому, що вона, часто не маючи належного християнського виховання, мимовільно формує свій релігійний світогляд під впливом різного компрометуючого матеріалу атеїстичного змісту, де відверто зневажаються Бог, Церква та інші духовні цінності. Не оминемо увагою і таке поширене явище в інтернеті, як окультизм, коли користувачу пропонується дізнатися про свою долю за допомогою гороскопу, різних ворожінь, карт Таро та інших магічних практик. Часто для молодої людини такий колорит містики виглядає надзвичайно привабливим, заворожуючим. Спробувавши погратися з дияволом онлайн, молодь і не уявляє, що впускає його у своє життя і поза межами веб-простору. Наслідки такої гри можуть бути плачевними.

Можна приводити і багато інших прикладів того, як сучасні досягнення можуть нашкодити на етапі формування здорових цінностей молодих осіб, проте не будемо концентрувати увагу тільки на негативному та розгляньмо також і корисні грані технологій ХХІ століття. Найпопулярнішою серед них прийнято вважати ту, яка презентує інтернет незамінним помічником у саморозвитку. Та й справді, чого зараз тільки в ньому немає? Від безлічі книг на будь-який смак, до різноманітних онлайн-курсів. Час в інтернеті можна провести з користю, переглядаючи передачі, отримуючи нові знання, освоюючи іноземні мови... У цій сфері супутниками мережі є такі пристрої, як електронні книги, де в одній з них можна помістити величезну бібліотеку, mp3 програвачі, які дають змогу прослуховувати аудіо лекції чи книги, смартфони або планшети з безліччю додатків для самовдосконалення та багато іншого.

Одним словом, сьогодні, як ніколи, перед молодою людиною широко відкриваються зручні та доступні можливості для навчання та саморозвитку. Потрібно лише вміти правильно їх використовувати. Крім цього користь інтернету полягає ще й в тому, що з його допомогою люди без проблем можуть спілкуватися, навіть якщо вони знаходяться один від одного на відстані тисяч кілометрів. Користуючись такою перевагою, небайдужа молодь у всьому світі контактує між собою на численних молодіжних форумах, соцмережах і сайтах, де має нагоду обмінюватися культурним та духовним досвідом, проводячи онлайн зустрічі на різні актуальні теми.

Насамкінець хочу як приклад навести перевагу сучасних технологій, зокрема інтернету, у ролі виховання молодого покоління християн. Інтернет, як зазначав св. Іван-Павло ІІ у своєму посланні з нагоди Всесвітнього Дня комунікації, це – новий форум для проголошення Євангелія . Сьогодні він – один із найкращих підходів для євангелізації молоді, неоціненне доповнення і підтримка на дорозі до Бога. З цією метою створено велику кількість християнських порталів, де віртуальні капелани приносять світло Христової науки. На них у вільному доступі можна знайти безліч відео та аудіо матеріалів проповідей, численних статей, релігійної та богослужбової літератури, онлайн трансляцій богослужінь, одним словом, відповідей на чимало духовних запитань, які сьогодні прагне знайти молода особа. Проте якою б зручною у питанні духовно-морального виховання не була веб-мережа, вона ніколи не зможе замінити живої зустрічі з Христом, яку подає нам тільки літургійно-таїнственне життя Церкви. Модерні технології – це лише засіб, через який молоде покоління сьогодні покликане прийти до Бога.

Отже, дорогі читачі, ми з вами торкнулися основних переваг та небезпек, які несуть всесвітня мережа інтернет та сучасні технології загалом у процесі формування молодої людини-християнина. Нам важко зробити якийсь конкретний висновок на користь однієї із сторін, адже метою цієї публікації не було зібрати статистичні дані, з допомогою яких можна дати конкретну відповідь, а намагання привернути увагу читачів до цього питання. Наша ціль полягала в тому, щоб подати низку аргументів обох полюсів технологічного впливу на молоде покоління сьогодні. Людина, будучи наділеною такими богоподібними рисами, як розум та свобідна воля, повинна навчитися самостійно відфільтровувати невпинний потік інформації, який щоденно на неї виливається через сучасні технології, обирати для себе тільки те, що корисне і нешкідливе для її спасіння.

Остап ЧЕРХАВСЬКИЙ, Молодь і сучасні технології. Можливості та небезпеки // СЛОВО №4 (76)