... «Богопосвячене життя» - тема чергового номера семінарійного квартальника "Слово"
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< квітня 2021 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
«Богопосвячене життя» - тема чергового номера семінарійного квартальника "Слово" PDF Друкувати Електронна адреса
Понеділок, 12 квітня 2021 09:29

85 slovoВийшов друком 85-ий випуск релігійно-суспільного часопису Дрогобицької духовної семінарії «Слово». Цього разу студенти та викладачі семінарії пропонують читачеві дізнатися багато нового та цікавого про монашество – тих, хто всеціло посвятився Богові. У вступній статті «Наше християнське визволення» о. д-р. Мирон Бендик, ректор ДДС, розважає над трьома монашими обітами: добровільна вбогість, досмертна чистота та досконалий послух. Семінарист Микола Цмоканич розкриває перед читачем історію чернецтва, починаючи з сторінок Святого Письма та закінчуючи

 формуванням спільнотного і самітницького способів життя у IV ст. Про види монастирів та різницю між чином та згромадженням на основі канонічного підходу розповідає бр. Ярослав Мисак. Про унійний період знаменитої Почаївської Лаври та її внесок у розвиток не тільки монашества, але й у народну культуру пише семінарист Юрій Бігун. У статті «Митрополит Андрей Шептицький – патрон українського монашества» брат Роман Ковівчак розповідає про ініціативи з віднови українського монашества у першій половині ХХ ст. Бр. Дмитро Витівський пропонує читачеві ознайомитися з основними монастирями УГКЦ. Семінарист Тарас Петруняк коротко описує історію та харизму кількох монаших чинів та згромадженнь. Брат Василь Хомин розповідає про феномен чернецтво у різних релігіях та світоглядах.
Рубрику «На гранях часу» розкриває інтерв’ю підготоване Олегом Бережанським з ієрм. Макарієм Дуткою, який розповідає про особистий досвід монашого життя, про актуальність монашества у сьогоденні, розвіює міфи про постать ченця та монаший спосіб життя. Брат Михайло Карпінець роздумує над питанням, як сучасна молода людина сприймає монаха або монахиню. Назар Городиський у статті «Монах з Голлівуду» розповідає про монаха-студита старця Олександра Кілара. Про «сім маловідомих фактів про монахів Середньовіччя» у цікавій та жартівливій формі пише викладач ДДС о. ліц. Андрій Нискогуз. А ще один викладач п. Ігор Бриндак ділиться роздумами про кінострічку «Пісня про Бернардетту» (1943 р.), де розповідається про свідка об’явлень Пресвятої Богородиці у Люрді в 1858 році.
У рубриці «Подих скинії» семінарист Іван Іваненко пише про «Біблійне «чернецтво». У статті «Літургійні особливості монаших обітів» бр. Тарас Фаль розповідає про ступені монашого подвижництва та різницю між ними. Духівник і викладач ДДС о. д-р. Олег Чупа цікаво роздумує про покликання ченців у статті «Молитовне стояння чернецтва». Про давню християнську практику Ісусової молитви пише семінарист Володимир Литвин.
У рубриці «Семінарія» Іван Злупко підготував «Семінарійний літопис», у якому лаконічно представлені найяскравіші події нашої семінарії. За підсумком прочитання статей можна перевірити свою уважність, розгадавши кросворд, складений Іваном Рожаком, та, надіславши правильні відповіді, є шанс отримати приз.