... Різдвяні місії у м. Рожище [ФОТО]
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< January 2018 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 31        

Visits

 Погода в Україні
 
Різдвяні місії у м. Рожище [ФОТО] PDF Print E-mail
Tuesday, 30 January 2018 17:42

altРіздво 2018 року брати Василь Салій (5 курс) та Володимир Литвин (3 курс) провели на теренах Луцького екзархату – у містечку Рожище Волинської області, де активно діє греко-католицька парохія апостола і євангелиста Івана Богослова. Опікується парохією випускник Івано-Франківської духовної семінарії отець Сергій Василів, який також виконує служіння канцлера курії Луцького екзархату.

Рожище – невелике містечко над рікою Стир, районний центр Волинської області. Місто знаходиться на відстані 18 км від м. Луцьк, населення – бл. 13 тис. осіб. У місті окрім греко-католицької громади, діють православні парохії Київського і Московського патріархатів, римо-католицька громада і кілька протестантських спільнот. У місті та й регіоні колись активно діяла і греко-католицька Церква, про що свідчать численні архітектурні та документальні пам’ятки. Однак у ХІХ ст. її діяльність була заборонена російською царською владою. Історія відновленої греко-католицької спільноти у Рожищі розпочинається у 2013 році, коли до міста прибув нещодавній випускник Івано-Франківської духовної семінарії о. Сергій Василів, який узяв на себе усі клопоти, пов’язані з заснуванням і духовним проводом нової громади. Перші малочисельні молитовні зібрання відбувались у приватному помешканні на околиці міста. Та згодом отцю вдалось добитись виділення земельної ділянки, на якій за досить короткий термін була зведена каплиця св. Івана Богослова. З того часу кількість парохіян почала постійно зростати. Причиною цього стало активне служіння о. Сергія, який також виконує обов’язки канцлера Луцького екзархату, є капеланом одного з відділень місцевої лікарні. Вже незабаром має розпочатися будова храму, а згодом – дитячого садка та катехитичного центру. Сьогодні на парохії ведяться катехитична праця з дітьми та дорослими, регулярно проводяться реколекції, різноманітні духовні заходи (хресна дорога, свято Миколая, вертеп, прощі, різні моління тощо), які гуртують спільноту та свідчать про греко-катлицьку Церкву громаді регіону.

Брати супроводжували співом різдвяні богослужіння, допомагали отцю підготувати каплицю та подвір’я до свята, зокрема облаштувати різдвяну шопку, яка стала справжньою окрасою міста. Найцікавішим служінням під час місій для братів стала участь у вертепному дійстві: розпочавши з відвідин екзарха вл. Йосафата (Говери), браття разом з парохіянами понесли радісну звістку про народження Христа до домівок жителів Рожища та сусідніх сіл.

Семінаристи висловлюють щиру подяку о. Сергію Василіву та його сім’ї за теплий родинний прийом та ділення досвідом, спільноті греко-католиків Рожища за спільну молитву і спілкування, а також ректорату семінарії та вл. Григорію (Комару) за можливість відвідати і послужити на місійних теренах.