... Семінарійна спільнота помолилась Утреню з покаянним Каноном св. Андрея Критського [ВІДЕО]
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Семінарійна спільнота помолилась Утреню з покаянним Каноном св. Андрея Критського [ВІДЕО] PDF Друкувати Електронна адреса
Середа, 17 квітня 2024 20:39

pokayalʹnyy kanon sv andreya krytsʹkoho u pyatyy tyzhdenʹ velykoho postu 202417 квітня 2024 р. Б., у п'ятий тиждень Святої Чотиридесятниці, дрогобицька семінарійна спільнота помолилася Утреню з Великим покаянним каноном Андрея Критського. Богослужіння транслювалося на семінарійних і єпархіальних медіаресурсах (Youtube та Facebook), так що кожен охочий міг приєднатися до молитви в режимі онлайн.

Утреню очолив проректор з навчання о. Роман Андрійовський у співслужінні з о. Василем Чавою, проректором з виховання, та префектами о. Богданом Хом'яком і о. Романом Копачем. 

«У цей день, – читаємо у Синаксарі, – згідно з давнім переданням, співаємо службу Великого Канону. Цей Канон справді найбільший серед усіх канонів, його вишукано і вчено уклав і записав святий отець наш Андрей, архиєпископ Критський, якого називають ще і Єрусалимським. [...] Зібравши всю історію Старого і Нового Завітів, об’єднавши їх, він створив цю пісню: від Адама і Єви й аж до самого Христового Вознесіння та проповідування апостолів. [...] Прийнято співати Канон і читати житіє [Марії] у цей день з такої причини: наближається до кінця Свята Велика Чотиридесятниця, і щоб люди не стали лінивими до духовної праці та подвигів і не перестали зовсім жити у всьому розсудливо і скромно. Бо й справді Великий Андрей, мов той учитель, через історії Великого Канону, описуючи чесноти великих мужів, як і злобу злих, підносить як найдоблесніших і найсердечніших тих, які зберігають чесноти, і допомагає їм твердо стояти проти супротивників. [...] Канон називається Великим також і з огляду на його проникливість і глибину, яких надав йому його творець, що мистецьки його уклав і впорядкував. Якщо інші канони мають по тридцять і менше тропарів, то цей сягає до двохсот п’ятдесяти віршів, наповнених невимовною насолодою. Тож, відповідно, і призначений цей Канон для Святої Великої Чотиридесятниці, бо містить у собі велике зворушення».

 

Транслювалися в мережі Інтернет й частини покаянного Канону св. Андрея Критського, які семінаристи молилися у перші чотири дні Великого Посту - разом з Великим Повечірʼям. Більше за посиланням: http://dds.edu.ua/ua/news/2961-pochatok-velykoho-postu-u-seminariyi-2024.html.

За допомогою семінарійних медіаресурсів (вживу і у записі) могли долучитися до Літургії Напередосвячених Дарів, яка служиться в середи і пʼятниці Великого Посту.

 

Нещодавно на медіаресурсах Дрогобицької духовної семінарії було опубліковано відеокліп на відомий великопосний піснеспів - молитву Св. Єфрема Сирійського в авторському виконанні семінарійного вокального гурту. Ця молитва хоч і коротко, але разом з тим ємно і виразно відображає одні з найважливіших прохань, з якими вірні, прагнучи подолати пристрасті і пороки, мають звертатися до Господа.

 

 

Підписуйтесь ✅ і стежте за фото- і відео-матеріалами тут:
~ FACEBOOK: https://www.FACEBOOK.com/dds.edu.ua/
~ INSTAGRAM: https://www.INSTAGRAM.com/ddseminaria/
~ YOUTUBE: https://www.YOUTUBE.com/channel/dseminaria/
~ TWITTER: https://TWITTER.com/dds_ua