... Йорданські свята у Дрогобицькій семінарії
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< січня 2010 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Йорданські свята у Дрогобицькій семінарії PDF Друкувати Електронна адреса
П'ятниця, 22 січня 2010 23:00

Йорданські свята у Дрогобицькій семінарії

Коли людина святкує свята, особливо християнські, її поведінка й заходи щодо приготування до цих подій, як і проведення їх, ознаменовуються певними традиціями. Семінарія – релігійно-християнська спільнота, тому звичаї, пов’язані із певними подіями в церковному календарі, відбуваються у її стінах в особливий спосіб.
Не винятком є і цьогорічний цикл Йорданських свят і Навечір’я Богоявлення.
Зібравшись спільно після тривалих зимових канікул 18-го січня цього року, ректорат семінарії спільно з деякими викладачами та семінаристами зустрічали в її колі - з  Владиками Юліаном, єпископом самбірсько-дрогобицьким, та Ярославом, єпископом-помічником самбірсько-дрогобицьким. Ця зустріч мала богослужбовий характер, адже святкування розпочались із відспівання тропаря-кондака празника Богоявлення у семінарійній каплиці, прочитання владиками молитов на освячення дому та окроплення службових приміщень, навчальних аудиторій та житлових кімнат студентів духовного закладу. Ці молитовні чини супроводжувались співом якнайрізноманітніших коляд-щедрівок, які по-богословськи сприйняло серце кожного семінариста від творчої скарбниці нашого народу. Опісля мала місце свята передйорданська вечеря із кутею, варениками, грибною підливою, борщем з «вушками», пампухами та іншими традиційними стравами святого щедрого вечора. Семінарійна спільнота все щедрувала й колядувала за трапезою, прославляючи новонароджене Боже Дитя й Христа, Котрий мав прийти хреститись від Предтечі й Хрестителя Івана в ріці Йордан. Підсумував вечір богословською промовою Владика Ярослав, а привітальне подячне слово мав ректор Дрогобицької Духовної Семінарії отець д-р Мирон Бендик.
Колядування й щедрування традиційних українських коляд і щедрівок завершилося цього вечора літургійним чином Великого Повечір’я з Литією в катедральному соборі Пресвятої Трійці, яке розпочалось о 22.30 і яке очолили двоє єпископів у співслужінні з священиками храму. Богослужбове діалогування із священнослужителями очолили семінаристи Дрогобицької Духовної Семінарії у супроводі хору «11» з катедри. Молитви, тропарі й стихири Повечір’я плавно перейшли в антифони святкової Божественної Літургії, яку відправив отець Юрій Завійський. З нагоди торжественного празника в храмі по завершенні Служби Божої відбулось мирування, а опісля – Велике водосвяття. Цикл богослужінь цього дня завершився для семінаристів о 02.30 за дрогобицьким часом.
Наступного дня, 19 січня, в день Богоявління, семінаристи взяли активну участь у міському Великому водосвятті в центрі міста Дрогобича, яке очолив Владика Ярослав, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії у співслужінні священиків міста. Брати допомагали співом відправляти чин водосвяття, організовувати роздачу свяченої води численним людям, які прийшли на міську площу цього дня.
А попереду був ще один святковий богослужбовий день, вільний від лекцій і повсякденної праці та формації – свято Собору Івана, Предечі й Хрестителя Господа нашого Ісуса Христа. У цей день, окрім участі в богослужіннях, семінаристи отримали можливість поспілкуватись один з одним, обмінятись враженнями від зимових канікул та святкувань, поділитись планами на майбутнє. Для семінарійних першокурсників цей день – це початок нового цікавого й пізнавального семестру, а для шестикурсників-випускників – останні півроку перебування, навчання та формації в семінарійних стінах.
З 22 січня розпочались звичайні навчально-робочі дні, коли треба збирати до рук конспекти лекцій, богослужбові книги, плани поїздок у сиротинці чи будинки пристарілих, робочі рукавиці й поринати у вир життя, ім’я якому – Дрогобицька Духовна Семінарія.

 Дмитро Сенейко, 6 курс

 Див. фоторепортаж