... Чи Бог сотворив зло, якщо світ повстав з нічого?
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< лютого 2018 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
      1 2 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Чи Бог сотворив зло, якщо світ повстав з нічого? PDF Друкувати Електронна адреса

Ігор БРИНДАК

altБог зла не створював. Коли Книга Буття описує сотворення світу, то сім разів звучить твердження: «І побачив Бог, що воно добре…» А в іншому місці Святе Писання говорить: «Бо Бог не створив смерть, ані радіє з погибелі живучих. Він бо створив усе на те, щоб існувало» (Мудрості. 1, 13 – 14). Однак, тоді виникає логічне запитання: чому ж тоді смерть існує? І на це є відповідь у Писанні: « А через заздрість диявола смерть увійшла у світ» (Мудрості 2, 24). Думаю, історію про Адама і Єву чули всі. Наново немає потреби її повторювати.

А тепер вияснимо, звідки взявся диявол. І знову для цього звернемося до Вічної книги: «Як же це ти впав із неба, ти, блискучий сину зірниці? Як тебе повалено на землю? Тебе, що підбивав усі народи? Ти ж говорив у своїм серці, «На небо зійду, над Божими зорями мій престол поставлю і возсяду на горі зборів, на краю Півночі. Зійду на вершок хмар, зроблюся як Всевишній». Та ось ти у шеол провалився, в яму преглибоку» (Іс. 14, 12 - 15). Більш конкретно це пояснює Новий Заповіт: «Бо коли Бог не пощадив ангелів, які були згрішили, а кинув у пекло й передав їх до темної безодні, щоб їх тримати на суд» (2 Пт. 2, 4). Тобто, на самому початку творення, Бог сотворив ангелів, які спочатку також були всі добрими, але згодом, частина з них збунтувалася проти Творця, бажаючи бути Йому рівнею. За це вони і були скинені з неба і покарані. Ці упалі ангели і є дияволами. З їхнього бунту і розпочалося зло.
У свій час гарну притчу про те, чому існує зло, розповів знаменитий стигматик о. Піо: «Маленька дівчинка сидить на ослінчику і дивиться вгору, як її мама вишиває серветку. Дівчинка запитує: «Мамо, а чому вишиванка така не гарна?» Тоді мати обертає вишиванку передньою стороною і дитина бачить її у всій її красі». Отець Піо пояснював цю притчу так: зло – це просто зворотній бік вишиванки, а людина є тою дитиною, яка сидить на ослінчику. У фільмі режисера Карла Карлеї, присвяченому о. Піо, стигматик розповідає цю притчу перед тим, як здійснити обряд екзорцизму. Однак насправді він розповідав її при іншій нагоді. Але суть не в цьому. Цією притчею великий святий хотів сказати, що іноді зло може видаватися людям могутнішим за добро, але насправді його могутність є тільки вдаваною і тимчасовою. А коли настане час, ми побачимо вишиванку у всій її красі.

Ігор БРИНДАК. Чи Бог сотворив зло, якщо світ повстав з нічого? // «З любов’ю у світ» № 2 2017

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити