... У семінарії відбувся вишкіл «Виклики війни»
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< грудня 2022 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
      1 2 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
У семінарії відбувся вишкіл «Виклики війни» PDF Друкувати Електронна адреса
Субота, 03 грудня 2022 23:45

u seminariyi vidbuvsya vyshkil vyklyky viyny 20223 грудня 2022 року Божого у стінах Дрогобицької духовної семінарії відбувся вишкіл для духовенства на тему «Виклики війни». З цієї нагоди до семінарії завітали гості о.д-р Ігор Бойко, п. Марія Тракало та п. Марія Ярема, яких радо представив ректор ДДС о.-д. Мирон Бендик, чим і розпочав конференцію після спільної молитви. Між доповідями семінаристи і доповідачі обмінювалися враженнями, ділилися переживаннями, ставили питання.

Першою з лекторів виступила п. Марія Тракало, психологиня та психотерапевт, координатор у волонтерському просторі DoBro, керівниця проєкту «ДіяТи. Хаб ментального здоров’я», яка представила дві надзвичайно цікаві теми. У першій своїй доповіді п. Марія Тракало висвітлила, які саме труднощі з ментальним здоров’ям виникають під час війни і як їх долати. Для початку потрібно розпізнати психотравму і визначити її корінь, а це можливо лише при цілісному погляді на людину (дух-душа-тіло). Психологиня Марія Тракало дала безліч цінних порад, серед яких прозвучала наступна: «Для зцілення травм завданих людьми потрібні інші люди». А вже у другому виступі п. Марія Тракало висвітлила тему «Самотурбота під час праці з наслідками війни», наголосивши, зокрема, наскільки важливо, вирішуючи проблеми інших, самому не розчинитися в них. «Не підходь до травми без власного ресурсу», - зазначила пані лектор.

Після обіду та невеликої перерви учасники вишколу повернулися до актового залу ДДС, де на них чекала п. Марія Ярема, доктор біоетики, викладач школи біоетики, асистент кафедри богослов’я УКУ, з темою «Ненависть як моральне зло та праведний гнів як чеснота». Лектор п. Марія Ярема головно висвітлила три виклики війни: коли і як вбивство на війні є гріхом? яку моральну оцінку має наш гнів у подіях війни? і чи може бути виправданим аборт від насильника-агресора? Водночас під час промови п. Марії Яреми було підняте питання: «А чи брехню во благо можна вважати гріхом?» Навколо даного питання заточилася ціла дискусія, до якої долучилися семінарійні моралісти.

Тему «Сутність груп взаємодопомоги. Духовна переміна осіб, що пережили горе» запрезентував ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ, доктор морального богослов'я, кандидат філософських наук зі спеціальності «Етика» о. Ігор Бойко. Доповідач, перш за все, поділився найціннішим – досвідом праці із сім’ями, які втратили близьких людей чи через Майдан, чи через АТО. О.д-р Ігор Бойко запропонував слухачам певні напрямні, як допомогти тим людям у пережиті жалоби та запропонував відпрацьований стиль праці з такими особами. Відтак лектор запропонував переглянути відеосюжет «Важливість формаційного процесу», у якому о. Раньєро Канталамесса ділиться із семінаристами своїм пережиттям і досвідом та дає поради для кращого усвідомлення свого перебування у стінах семінарії.

Наприкінці вишколу «Виклики війни» була можливість хадати питання гостям. Проректор з навчальної частини о. Роман Андрійовський склав слова подяки від імені всіє семінарійної спільноти лекторам заходу та вручив памʼятні подарунки.

Підписуйтесь ✅ і стежте за фото- і відео-матеріалами тут:
~ FACEBOOK:https://www.FACEBOOK.com/dds.edu.ua/
~ INSTAGRAM:https://www.INSTAGRAM.com/ddseminaria/
~ YOUTUBE:https://www.youtube.com/channel/UCE2OWYAwq2_W0juWK-EojIA