... о. Андрій Зелінський представив дрогобицьким семінаристам документ «Наша свята Софія» [ФОТО]
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< вересня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
            1
2 3 4 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
о. Андрій Зелінський представив дрогобицьким семінаристам документ «Наша свята Софія» [ФОТО] PDF Друкувати Електронна адреса
Четвер, 05 вересня 2019 16:31

alt5 вересня 2019 року в актовому залі Дрогобицької духовної семінарії відбулась зустріч з о. Андрієм Зелінським, який представився по завершенні молитви та вступного слова ректора семінарії о. Мирона Бендика. Отець Андрій є членом «Згромадження Товариства Ісуса», член дорадчої ради Інституту лідерства та управління УКУ, викладачем Київської Трьохсвятительської духовної семінарії.

Саме він отримав спеціальне доручення представляти для греко-католицького духовенства послання Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука) з нагоди століття відновлення соборності українського народу та його держави. Це послання має назву «Наша свята Софія» і, хоча й однойменна назва спонукує думати про величавий собор св. Софії, що своїми золотими куполами прикрашає столицю України, Київ, проте йдеться про інший, нематеріальний храм цінностей, які становлять основу суспільства.

Спочатку лектор навів цитату Григорія Сковороди, який у контексті ідеї «сродної праці» писав про потребу захищати основу суспільства – правду. Тобто фундаментом суспільства мають бути певні ціннісні засади. Це і є так звана софійність, тобто «мудрість розумного, яка полягає в тому, щоб знати свій шлях» (Прип 14, 8). Отже, «Софія Київська» - це система цінностей, які формувались на онові синтезу християнської культури та звичаях дохристиянських слов’ян, які побутували на землях Київської держави. Сама Софія побудована на дев’ятьох ціннісних засадах: свободолюбності, справедливості, софійності (як практичній мудрості), соборності, сердечності, святості, спасительності (у значенні сапопожертви), стратегічності та диві.

Наприкінці о. Андрій розкрив богослов’я старовинної ікони Святої Софії, Премудрості Божої (Київської), яка описує духовну цілісність творіння. Церква Небесна та земна тут об’єднуються навколо втіленого Божого Слова, а Спаситель Господь Ісус Христос є повнотою Божої Премудрості, що освячує історію людства.

По завершенні змістовної конференції о. Мирон Бендик висловив вдячність о. Андрію за ентузіазм у такому глибокому викладі цілої системи, насиченої богословськими та філософськими термінами. За традицією, семінаристи заспівали гостеві «Многоліття».

Див.фоторепортаж: