... Вийшов друком 44-ий номер часопису «Слово»
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< грудня 2010 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 25 26
27 28 29 30 31    

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Вийшов друком 44-ий номер часопису «Слово» PDF Друкувати Електронна адреса
П'ятниця, 24 грудня 2010 21:58
Новий номер семінарійного часопису «Слово» присвячений значенню музики у духовності християнина. Тут Ви знайдете чимало цікавих та корисних публікацій, що висвітлюють роль та значення цього мистецького феномену в нашому житті. З питаннями про можливість придбання часопису звертайтеся до Вашого отця пароха або до редакції.

Стаття о. Мирона Бендика, ректора семінарії, стосується богословського сенсу літургійного співу. Її метою є висвітлити деякі елементи літургійного богослов’я, щоб, як мовиться у вступі, «збагатити розумінням те, що співаємо устами».

Наступна публікація присвячена роздумам про Псалтир як «гармонію поєднання арфи душі та дії благодаті Святого Духа». У ній представлено культурні особливості середовища, в якому народжувався Псалтир, для кращого зрозуміння псалмів як пісні прослави Бога. Метою цієї статті є закликати кожного до молитовного оспівування Бога у псалмах в кожну мить нашого життя.

 Ще одна стаття висвітлює богословське значення унікального культурного феномену нашого народу – колядок. Тут представлено розвиток цих гімнів прослави Воплочення Божого Сина, а також співставляються основні теми колядок з новозавітніми текстами Євангелія дитинства та церковними стихирами.  
Такий стиль музики як рок далеко не завжди отримує схвальні відгуки з боку практикуючих християн, бо часто асоціюється з аморальністю, розпустою… Чи є рок-музика злом і чи може вона мати місце у християнстві? Це питання порушує автор ще однієї статті і намагається відповісти на нього.
Ще одна тема, якої ми торкаємося в цьому номері, стосується української народної пісні. Автор ставить питання: у чому вина української народної пісні через забуття її українським народом, особливо молоддю. У статті наводиться компетентне порівняння мистецької цінності української пісні і сучасного «музичного продукту». Наголошується на важливості відродження української народної пісні у збереженні і розвитку національної ідеї.
У розділі «На гранях часу» рубрика «Слово до молоді» порушує актуальне питання про святкування Дня святого Валентина. Серед численних легенд про цього святого, часто оповитих не перевіреними на правдивість фактами, автор намагається дослідити істину про особу цього святого, розвиток свята та представляє особливості сучасного його святкування у різних країнах світу. Вкінці представлено дух Свята Валентина і порівнюється з духом вчення Церкви, а також пропонується альтернатива його святкування.
З нагоди трьохсотрічного ювілею проголошення першої Конституції України у рубриці «Історія» поміщено статтю про її автора – гетьмана Пилипа Орлика, а також розглядаються певні її положення, висвітлюється значення в українському державотворенні…
У рубриці «Особистість» представляємо ласкавій увазі наших читачів постать о. І Івана Могильницького. В одному з сіл Старосамбірщини цього року найменовано школу на його честь. У статті оповідається про значення його праці у духовному, освітньо-культурному та національному відродженні Галичини.
Розділ «Подих скинії» розпочинається публікацією з рубрики Святого Письма. Присвячена вона екзегезі родоводу Ісуса Христа в Євангелії від Матея.
У рубриці «Літургія Церкви» продовжуємо роздуми над Святою Літургією. У цьому номері зокрема Ви зможете більше дізнатися про Літургію Слова.
Інша стаття цієї рубрики присвячена празнику Господнього Богоявлення. Розкривається значення назви цього свята та історія його розвитку. Богословське значення розкривається поясненням окремих богослужбових текстів цього свята (стихир). Також розкривається значення Йорданського водосвяття.
У рубриці «Святиня» Ви зможете знайти багато цікавої і корисної інформації про відпустове місце Страдч. Автор коротко оповідає історію цього місця, а також – про страдецьких новомучеників – о. Миколу Конрада та дяка Володимира Прийму.
«Вісник УБНТ» пропонує цікаву доповідь Ігоря Бриндака, яка є спробою відповісти на звинувачення Митрополита Андрея Шептицького у колабораціонізмі. Автор, посилаючись на історичні документи, наводить надзвичайно цікаві факти з життя Митрополита Андрея, що дає змогу більше дізнатися про його особу.
У рубриці «Думки семінаристів» Ви зможете знайти відповіді деяких наших викладачів та студентів на запитання: яке значення має спів і музика у духовному житті християнина?
Про останні події з життя нашої семінарії, проілюстровані світлинами, Ви зможете довідатися у літописі семінарії.
В кінці часопису опубліковано звіт про пожертви на Дрогобицьку Духовну Семінарію за осінь 2010 р. Б.