... Піст і зовнішній вигляд
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< лютого 2018 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 21 22 23 24 25
26 27 28        

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Піст і зовнішній вигляд PDF Друкувати Електронна адреса

Ігор БРИНДАК

altЧому по зовнішньому вигляді більшості священиків не скажеш, що вони дотримуються приписаних Церквою постів? Євангеліє з цього приводу каже: «Не судіте з вигляду зовнішнього» (Йо, 7, 24). Крім того, і медичні спеціалісти стверджують, що огрядна фігура не обов’язково є наслідком непоміркованого харчування. На це існує ряд інших причин.

У Біблії є також подана історія пророка Даниїла і трьох юдейських юнаків: Ананії, Мисаїла і Азарії. Коли вони знаходилися у Вавилоні і цар Навуходоносор доручив своїм слугам, щоб цих людей харчували з його столу, то юнаки відмовилися через те, що там могли бути продукти, які забороняв вживати Мойсеїв закон. Тоді царський наглядач сказав їм наступне: «Боюсь я мого пана, царя, що сам призначив для вас їжу й пиття, щоб він не побачив,що ваші обличчя схудли більше, ніж у хлопців вашого віку і щоб ви не вчинили мене винним перед царем» (Дан. 1, 10). Але пророк Даниїл запропонував наступне: ««Зроби з своїми слугами пробу протягом десяти днів. Нехай дадуть нам городину на харч і воду для пиття, і нехай з’являться перед тобою наші обличчя та обличчя хлопців, що їдять царський харч, і тоді роби з твоїми слугами як забажаєш». Він послухав їх й тому випробовував їх десять днів. При кінці десятьох днів обличчя в них покращали, та й тілом вони поповнішали супроти тих хлопців, що їли царський харч» (Дан. 1, 12 - 15).
Отож, як бачимо, зовнішній вигляд не завжди залежить від харчування. Є деякі святі, котрі за життя були огрядної будови, але це зовсім не стало перешкодою їх канонізації. Наприклад, Тома Аквінський, Папа Іван ХХІІІ та ін.
Крім того, автор цих рядків знайомий з багатьма священиками. Він мав нагоду бачити Єпархіальні і всецерковні зібрання духовенства і може сказати, що більшість священиків зайвою вагою не страждають.

Ігор БРИНДАК. Піст і зовнішній вигляд // "З любов'ю у світ" № 2 2015

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити