... Слово-2016
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Слово-2016
Апостоли милосердя PDF Друкувати Електронна адреса

Василь Салій

Бути милосердним іноді не так вже і легко. Цю чесноту не виплекаєш без запеклої боротьби з самим собою. На заваді стають егоїзм, лінивство, корисливість, скупість, байдужість... А ще слід озброїтись любов'ю до Бога і до ближнього, вірою, терпеливістю, лагідністю. Лише тоді відкриється вільна дорога нашим ділам милосердя.

 
«Господи, Твоя милість безмірна…» PDF Друкувати Електронна адреса

о. Мирон Бендик, ректор ДДС

У Старому Завіті цар Давид звернувся до Бога такими словами: «Помилуй мене, Боже, з великої милості Твоєї і по множеству щедрот Твоїх очисти беззаконня моє». Ці слова задали тон для чудового 50-го псалма, співзвучного з екстремальними життєвими проблемами кожного з нас. У Новому Завіті слова митаря: «Боже, будь милостивий мені грішному» стали підставою його виправдання Богом у безсмертній Притчі про митаря і фарисея.

 
Семінарійне виховання крізь призму семінарійного уставу PDF Друкувати Електронна адреса

о. Василь Вербіцький, префект та викладач ДДС

altЖиття кожної спільноти будується на окресленні конкретних правил і умов облаштування сумісного життя. Не є винятком наша семінарійна спільнота. Устав Дрогобицької духовної семінарії базується на богослов’ї Тайни Священства, яке «випливає із церковного передання, побудоване на святооцівській спадщині, ґрунтується на місцевій духовній і культурній традиції в поєднанні з універсальністю священичого служіння у Церкві Христовій. Семінарйний устав окреслює духовні, інтелектуальні та виховні рамки» (Семінарійний устав).

 
«Поклала увесь свій прожиток, який мала» (Лк 21, 4) PDF Друкувати Електронна адреса

Володимир Тухлян

«Щасливий чоловік, хто боїться Господа, і хто Його путями ходить» (Пс 127, 1). Господь зі свого милосердя влаштував так багато шляхів, щоб зробити наше сходження до нього простішим. Пророк не сказав «путь» в однині, а саме «путі», щоб показати, скільки є шляхів до блаженного життя. Кожна людина по своїй спроможності свобідно обирає відповідний для свого спасіння шлях. Дехто покидає світське життя і вступає до монастиря; дехто ж навпаки – одружується, по-своєму вправляючись в аскезі – молиться, постить, допомагає бідним, сиротам, чесно виконує свої обов'язки, творить діла милосердя.

 
«Список Шиндлера»: «А хто є мій ближній?» (Лк 10, 29) PDF Друкувати Електронна адреса

п. Ігор Бриндак, викладач ДДС

Саме таке запитання поставив Христові один книжник. У відповідь Спаситель розповів усім відому притчу про доброго самарянина. У Рік Божого Милосердя це запитання і відповідь-притча є дуже актуальними. Тому в рубриці «Церква і кінематограф» мова піде про фільм, який теж є відповіддю на поставлене у заголовку запитання, – знаменитий твір Стівена Спілберга.

 
З чого починається семінарія? PDF Друкувати Електронна адреса

Петро Гром

altМайбутнє Божого люду залежить від багатьох чинників. Одним із них є підготовка молодого покоління душпастирів, котрі присвятять своє життя служінню Церкві та народу. Твердо йти за своїм покликанням і готуватися до нелегкої праці священнослужителя є можливим у стінах духовної семінарії, яка стає для кожного семінариста не просто навчальними закладом, але й справжньою домівкою і місцем для духовного зростання. Але з чого розпочинається діяльність семінарії? Не тільки зі студентів та викладачів, що є також по-своєму важливим, але й зі споруди, в якій безпосередньо здійснюється підготовка майбутніх священиків. Отож у цій статті хотілося б більше розповісти про наш «другий» дім.

 
Папа Франциск - місіонер милосердя PDF Друкувати Електронна адреса

Віталій Миська

Зважаючи на виклики сьогодення і особисті потреби, кожен з нас особливо має молитися й бути милосердним до ближніх. Без перебільшення втіленням цього правила є особа папи Франциска, єпископа Риму, усмішка, радість і доброта якого вселяють надію і є виявом Божого милосердя. Дивлячись на невтомність папи Франциска на багатьох континентах світу і його відчуття необхідності звіщати Боже милосердя, хочеться зацитувати слова самого понтифіка: «Милосердя – це шлях, який єднає Бога і людину, бо відкриває серце в надії на те, що хтось нас полюбив назавжди, незважаючи на обмеження нашого гріха».

 
Боже милосердя: як уникнути крайнощів? PDF Друкувати Електронна адреса

Андрій Лоїш

Кожен християнин чинить милосердя і хоче отримувати у відповідь також діла милосердя. Сам Христос навчав нас у нагірній проповіді: «Блаженні милосердні, бо зазнають милосердя» (Мт 5, 7). Господь наш Ісус Христос у своєму милосерді дає кожному віруючому надію на спасіння. Гріх людини у даному випадку полягає в тому, що даровану нам надію ми сприймаємо у крайнощах. Зокрема або надмірно надіємось на Боже милосердя, або надія на Боже милосердя у нас повністю відсутня. Обидва ці випадки є гріхом, але, нажаль, дуже часто зустрічаються у нашому житті. Цей гріх важко побачити неозброєним оком, бо він має «стратегічний» характер, тобто діє постійно, а наслідки не завжди є такими явними.

 
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL