... Братство «Введення в храм Пресвятої Богородиці»
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< грудня 2016 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
      1 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Братство «Введення в храм Пресвятої Богородиці» PDF Друкувати Електронна адреса

Андрій Кобилюх

Історія Братства «Введення в храм Пресвятої Богородиці» у Дрогобицькій духовній семінарії бере свій початок з далекого 2001 року Божого. Воно тісно пов’язана з особою о. Ісидора Дольницького, засновника Братства. Цей слуга Божий народився 21 лютого 1830 в місті Залізці. У 1856 році був рукоположений на священика, а в 1877 році призначений духівником Львівської семінарії, де згодом і заснував цю спільноту. І ось минуло вже понад сто тридцять років, а до сьогодні існує дітище отця Ісидора - три Братства у Дрогобицькій, Київській та Львівській семінаріях.

Ініціатором заснування Братства в Дрогобицькій семінарії в 2001 р.Б. був тоді ще молодий священик, а сьогодні єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії - преосвященний владика Григорій (Комар). Отець Григорій звернувся з відповідним проханням до блаженної пам’яті владики Юліана (Вороновського), щоб той поблагословив діяльність спільноти у стінах семінарії. 22 березня 2001 року, у день смерті о.Ісидора Дольницького, Братство вперше зібралося на молитву в катедральному храмі Пресвятої Трійці. В цей день братчики молилися молебень до Пресвятої Богородиці та молитву за прославу слуги Божого о. Ісидора. Відтоді братчики збираються на молитву щоп’ятниці. Молебень та молитва за прославу стали традиційним правилом, яке братчики моляться впродовж року, окрім часу Великого посту, коли його замінює читання Псалтиря. По завершенні Молебня спільно співається тропар і кондак празника Введення в храм Пресвятої Богородиці, який в інші дні братчики зобов’язані молитися приватно. Основним завданням членів Братства є виховуватися у дусі побожності та вести поглиблене молитовне життя. Подібно як Пресвята Богородиця у храмі діланням Божої ласки приготовлялася до високого дару Божого материнства, так і кожен братчик має готуватися у стінах семінарії до майбутнього проголошення доброї новини усім народам.

Братство – це цілісний організм, який має свій статут, духівника, управу, до якої входять: голова Братства, заступник голови, економ, секретар, відповідальний за місії та паламар каплиці Братства. Братство складається з дійсних членів та кандидатів. Кандидатура триває один рік. Щороку, 4 грудня, на празник Введення в храм Пресвятої Богородиці відбувається прийняття в дійсні члени Братства. Традиційним є й те, що відразу по празнику, в найближчу п’ятницю, відбувається звіт старої управи та вибори нової. Голосувати за нового голову, його заступників мають право лише дійсні члени Братства. У 2016 р. наше Братство відсвяткувало невеличкий ювілей – 15 років від дня свого заснування.

Андрій КОБИЛЮХ. Братство «Введення в храм Пресвятої Богородиці»//СЛОВО № 2 (66) 2016, с.33