... Семінарійний хор "Оранта"
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< грудня 2016 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
      1 2 3 4
5 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Семінарійний хор "Оранта" PDF Друкувати Електронна адреса

Руслан Стецик

Семінарійна спільнота у співдії зі Святим Духом породила справжній витвір мистецтва – прекрасний чоловічий хор «Оранта». Сама його назва вказує на покликання цього хору, яке полягає в тому, щоб за допомогою гармонійного співу возносити свої молитви до Господа Бога та пропагувати автентичне хорове мистецтво. В цьому сенсі спів хору «Оранта» вповні можна назвати «духовним», адже його учасники не звичайні співці, а духовні особи.

Існує чимало професійних чоловічих хорів – Капела ім. Л. Ревуцького, львівський хор «Гомін», дрогобицький «Боян» та багато-багато інших. Репертуар цих славних колективів на 80% складається саме із духовної музики. І в принципі, все хорове мистецтво просякнуте нею (духовною музикою), оскільки хор як явище з’явилось саме в церковному середовищі. Однак жоден із цих відомих колективів не зрівняється із семінарійними хорами, адже основним критерієм якості духовної музики не є ідеальний хоровий стрій чи високопрофесійні вокальні дані артистів, але духовний стан особи, яка співає в хорі.

Хор «Оранта» виник ще на початках семінарії. Регентом спочатку була п. Надія Бунь, а згодом о. Андрій Бунь. Репертуар хору складається, в основному, з духовної музики, що обумовлене специфікою семінарії як духовного закладу. Попри це в його творчому доробку також є чимало народних пісень та інших оригінальних хорових творів. За 20 років творчої діяльності хор записав кілька компакт-дисків, здійснив дві поїздки за кордон, де брав участь в престижних хорових фестивалях.

Хор «Оранта» в мистецькому й духовному плані є візитівкою й гордістю семінарії. На усіх важливих державних, міських чи церковних заходах він гідно представляє свою Alma mater та й загалом УГКЦ. Тим самим він засіває у слухачів любов до справжнього й високого мистецтва, яке сягає своїм корінням глибин Духа.

Руслан СТЕЦИК. Семінарійний хор "Оранта"//СЛОВО № 2 (66) 2016, с.44