... Острівець творчості
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< грудня 2016 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 31  

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Острівець творчості PDF Друкувати Електронна адреса

Тарас Жеплінський

Крім молитовного, харитативного та місійного елементу, Братство «Введення в храм Пресвятої Богородиці» має і свою родзинку – з його ініціативи в семінарії був створений такий собі «острівець творчості» – семінарійна стінгазета. Ініціатива виникла відносно недавно – у лютому 2012 року. Тодішня управа Братства побачила потребу збирати в одному місці найактуальніші події світу, країни, міста, семінарії, щоб сприяти всебічному розвитку кожного семінариста. В основу цього задуму було покладено ідею стінгазети як такого собі інформаційного бюлетеня. І цей задум таки вдалося втілити. Першу стінгазету із заголовком «Не копай ями ближньому твоєму, можливо, в нього така вже є» семінаристи побачили вже в тому ж таки лютому 2012 року, на початку Великого Посту. І з цього часу вона періодично виходить два рази в семестр.

У першому номері стінгазети братчики могли дещо ближче ознайомитися із постаттю українського Кобзаря, дізнатися, чим є Великий Піст для наших викладачів, впізнати когось з-поміж себе, кого автори поетично описали у рубриці: «Хто це?», запізнатися із «нашими малими Шевченками» через читання їхньої поезії. Крім того, на першій стінгазеті було поміщено статистику кількості католицького духовенства у світі (події у світі), відображено подію відвідин Блаженнішим Святославом (Шевчуком), предстоятелем УГКЦ, Блаженнішого Володимира (Сабодана), предстоятеля УПЦ МП (події в Україні), переосмислено поїздку семінаристів на лижі, яку автори стінгазети назвали підготовкою до місій у Сибіру (події в семінарії).

Згодом акценти змістилися. Замість інформаційного, стінгазета набула художньо-творчого забарвлення. Зі зміною відповідальних за стінгазету вона ставала дедалі кольоровішою і охоплювала, переважно, події, що відбувалися у стінах семінарії. Так після упокоєння владики Юліяна (Вороновського), засновника Дрогобицької духовної семінарії, автори вирішили присвятити черговий номер виключно його особі, намалювавши портрет Владики і присвятивши йому власні поетичні твори. Подібно, коли відбулася архиєрейська хіротонія екс-віце-ректора семінарії о. Григорія Комара, братчики художньо зобразили на стінгазеті шлях Преосвященного владики, яким він ішов до єпископства: рідний дім, навчання, служіння в семінарії, праця у єпархії тощо. Цього разу знову не обійшлося без поезії семінаристів.

Неодноразово цілий номер стінгазети присвячувався конкретним подіям, учасниками яких були самі семінаристи: поїздка на пасхальні місії, відвідини одним із братчиків окупованого Донецька, де той допомагав у служінні греко-католицькому священику, випускнику нашої семінарії, на різдвяні свята тощо. Останню подію автори стінгазети зобразили у вигляді репортажу, який вів брат-місіонер із окупованого міста.

Із кожним новим номером стінгазети семінаристи спішать серед жартівливих композицій стінгазети впізнати знайомих співбратів, викладачів чи настоятелів. Інколи стінгазета вчить семінариста і посміятися над собою через дотепне відображення того чи іншого його вчинку.

Тарас ЖЕПЛІНСЬКИЙ. Острівець творчості//СЛОВО № 2 (66) 2016, с.38