... «Так глобалізації!» Однак з Христом, чи без?
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< січня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
  1 2 3 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
«Так глобалізації!» Однак з Христом, чи без? PDF Друкувати Електронна адреса

п. Тарас Жеплінський, випускник ДДС

altМи, люди ХХІ століття, живемо в епоху глобалізації, яка, так виглядає, розпочалася кількома століттями раніше. Зазирнувши у словник, дізнаємося, що це явище являє собою економічний процес, який прагне об'єднати всіх заради спільного блага. У нинішній час глобалізація є очевидним явищем, і головні персонажі теперішнього світу, дискутуючи, розглядають його з різних точок зору.

«Треба об’єднати людство: лише у єдиній великій спільноті зможемо жити в мирі та спокої» , – каже один і, шукаючи засобу для втілення цієї мети, бере всю відповідальність за виконання цього завдання на себе самого. «Глобалізація врятувала від бідності багато людей, – стверджує інший, однак додає, – але разом з тим стала причиною смерті від голоду багатьох інших…» . Цей другий не береться самотужки до справи єднання всіх, але запрошує до цієї великої місії всіх і кожного, бо розуміє, що тільки власними зусиллями нічого не здобуде.

Марк Цукерберґ як засіб для об’єднання світу пропонує плід власного розуму – Facebook. Він стверджує також, що «для руху вперед людство мусить об’єднатися, перестати думати категоріями міст чи націй, але бути як одне глобальне співтовариство» . Папа Франциск, натомість, застерігає, що «глобалізація в очах Церкви нагадує не сферичну фігуру, в якій кожна точка є рівновіддалена від центру і в якій втрачається особливість кожного народу, але многогранник, в якому кожний народ зберігає власну культуру, мову, релігію, гідність» . В центрі глобалізації мусить знаходитися людина.

Коли один всього лиш шукає інструменту для об’єднання всіх людей, інший вже шукає людину, загублену в цьому єднанні, тому що «глобалізація байдужості робить усіх “безіменними”, відповідальними без імені та обличчя» . І коли один думає про всіх – весь світ стверджує: «Тільки глобалізація зможе спасти нас», інший думає про одного – свого ближнього, тому що побоюється, що глобалізація задля спасіння всіх не зуміє спасти нікого, але пам’ять і турбота про одного – конкретного – спасе всіх в епоху глобалізації.

Так глобалізації! Однак з Христом, чи без? Відповідь на це питання нам дає наступник апостола Петра: «Для загальної солідарності необхідна єдність духів в істині, єдність бажань у моралі, єдність сердець в любові до Бога і Його Сина, Ісуса Христа» . І тільки така глобалізація – об’єднання навколо Христа задля творення єдиної вселенської спільноти – Його Церкви – зможе спасти нас.

Тарас ЖЕПЛІНСЬКИЙ. «Так глобалізації!» Однак з Христом, чи без?// СЛОВО № 2(70) 2017