... Братство «Введення в храм Пресвятої Богородиці»
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< грудня 2010 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Братство «Введення в храм Пресвятої Богородиці» PDF Друкувати Електронна адреса

Сокрута В.

Плекайте в своїх серцях набожество до Пресвятої Богородиці і то аж до кінця вашого життя, бо то буде вам певною запорукою вічного спасіння. о. Ісидор Дольницький

Отець Ісидор Дольницький уважав, що найкращим способом приготування до священства є особлива набожність до Пречистої Діви Марії. Підставою та джерелом сили для цього виховання є приклад життя та чесноти Марії в час її перебування в Єрусалимському храмі. Так, на його прохання, 25 грудня 1884 р. митрополит Сильвестр Сембратович просив благословення у папи Лева XIII на заснування братства, на що папа з радістю погодився. Через деякий час, 23 червня 1885 р., митрополит урочистою грамотою канонічно започаткував братство під назвою «Введення в храм Пресвятої Богородиці».

Метою заснування братства стало наступне: «щоб члени його, в часі перебування свого в семінарії, найкращим способом виховувались в дусі побожности, і щоб потім, вийшовши з неї, в світі могли словом і ділом поділитись тим духом з іншими. Подібно як Марія під діланням Божої ласки і під наглядом священиків приготовлялась до високого достоїнства Божого Материнства, до якого призначило її Боже Провидіння» .
На сьогодні братство має матірний осередок у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа і дочірній – у Дрогобицькій Духовній Семінарії блаженних священномучеників Северина, Якима та Віталія.
У нашій семінарії братство «Введення в храм Пресвятої Богородиці» з’явилося з приходом о. Григорія Комара, котрий із 2001р. став духівником братства. Установче зібрання відбулося 2001 р. у свято Сорока Севастійських мучеників і день кончини засновника і духівника братства о. Ісидора Дольницького. Тоді ж відслужено Молебень до Пресвятої Богородиці. З того часу щоп’ятниці братчики (члени братства) збираються разом і підносять свої молитви до Богородиці, Небесної Матері і Заступниці.
Крім молитви, піднесення духовного рівня студентів семінарії, підтримування і плекання їхнього духовного життя, сприяння позитивній формації духовенства, братство також займається місійною та харитативною діяльністю.
Щороку братчики впродовж різдвяних, пасхальних та літніх канікул відвідують з місіями терени Донецько-Харківського, Одесько-Кримського екзархатів Києво-Вишгородської архиєпархії (Фастів, Київська обл.), а також були вісниками Доброї Новини для християн Казахстану (Караганда, Астана), Росії (Нижньовартовськ, Сургут).
Харитативна діяльність проводиться у сиротинцях (Лаврів, Нагуєвичі, Борислав), будинках пристарілих (Підбуж, Самбір), реабілітаційному центрі анонімних алкоголіків АА «Назарет» у с. Рихтичі.
У день празника Введення в храм Пресвятої Богородиці відбуваються щорічні урочистості з нагоди постригу нових семінаристів у члени братства. Святкування розпочинаються у переддень свята нічними чуваннями. Наступного дня всі очікують приїзду владики та гостей.
Досить цікавим є чин прийняття у братство. Єпископ постригає кандидатів, даючи цим своє благословення, і укріплює батьківським словом, в якому наголошує про відповідальність братів щодо молитви та діяльности. Разом із цим пригадує, що ми повинні завжди прибігати за допомогою до нашої Небесної Покровительки, бо, як мовиться: «ще не чувано ніколи, щоб вона не помогла». Саме це намагається плекати братство у семінарії, щоб потім семінаристи, майбутні священики, поширювали почитання Марії серед християн.

 


Сокрута В. Братство «Введення в храм Пресвятої Богородиці» // Слово № 4 (34), грудень-лютий, 2007-2008, с. 41-42.