... Час пустині та реколекцій у семінарії
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< листопада 2016 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 26 27
28 29 30        

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Час пустині та реколекцій у семінарії PDF Друкувати Електронна адреса

Віталій Миська

Пустиня – час тиші, самозаглиблення, роздумів над своїм покликанням, життям крізь призму читання Святого Письма та спадщини святих отців. Святий Антоній Великий (251–356) –засновник християнського чернецтва, єгипетський анахорет, творець пустинницького життя, сказав: «Людина, яка живе на пустині і перебуває у зосередженні, є вільна від потрійної війни: за слух, за мову і за погляд. Єдине, за що мусить боротися, – це власне серце». В іншому місці він каже: «Духовні отці наші стверджують, що пустеля є придатнішим місцем для роздумів про смерть і вірний притулок від захоплення речами мирськими, якими покоїться тіло».

Для семінариста пустинеюстає тихе місце. Однак важливе не так місце, як стан серця людини. Завданням семінариста, як і кожної людини, «йдучи на пустиню»віднайти внутрішній спокій.

У семінарії кожен із шести курсів має визначений день на пустиню: понеділок – IV курс, вівторок – II і V курси, середа – I і ІІІ курси та четвер – VI курс. Курс, який має у визначений день духовну пустиню, виходу до містане має. Розпочинається вона о 14:45 і триває до 16:00. Протягом пустині братія читає і розважає над Святим Письмом. Крім того, зважаючи на ситуацію, в якій опинилася наша країна, о 15:30 щоденно відбувається молитва за Україну у семінарійній каплиці братства «Введення в храм Пресвятої Богородиці».

Реколекції або духовні вправи – від лат. recolligo – збирати знову, збирати разом, зібрати свій розум докупи, помолодіти, отямитися, опам’ятатися, заспокоїтися, оговтатися, підбирати, піднімати, згадувати, писати з пам’яті, привести себе в порядок, приховуватися, примиритися. Духовні вправи служать для подолання себе самого і впорядкування свого життя так, щоб приймати рішення, не керуючись будь-яким невпорядкованим потягом. Суть реколекцій можна зауважити й у творчості Ліни Костенко, яка так пише:

«Людино, людино, людино, людино!
Збери себе всю у собі воєдино…»

У Дрогобицькій Духовній семінарії реколекції, зазвичай,відбуваються двічі на рік: на початкучерговогонавчального року та у часі Великого посту. Реколектантами найчастіше є монахи. Тиша й молитва в семінарії створюють сприятливі умови для того, щоб кожен брат міг почути голос власного сумління і голос Божий. Саме така зупинка в семінарійному ритмі життя дає можливість краще почути і зрозуміти Слово Боже.

Віталій МИСЬКА Час пустині та реколекцій у семінарії//СЛОВО № 2 (66) 2016, с. 18